Ens trobem en un moment històric de canvi mediambiental, ja que les dades i els fets ens indiquen que estem patint una emergència climàtica a causa del capitalisme i el sistema de consum.
Cada dia més espècies de fauna i flora entren en perill d’extinció (si no s’han extingit ja); es creen escletxes i es desprenen blocs de gel de l’àrtic que van a la deriva pels oceans del nostre planeta, acompanyats de tones i tones de plàstic que s’acumulen a les platges; es talen els boscos de l’Amazones i la desertificació amenacen cada vegada zones més properes.
Tot això, generada arrel d’una progressiva i exponencial tortura mediambiental ha anat causant l’augment del CO2 a l’atmosfera, que a la vegada ha fet que anés ascendint la temperatura del planeta i que s’hagi arribat a un canvi climàtic que afecta a tots els continents de maneres diferents.
Així mateix, i per abordar la totalitat de la situació generada, creiem que és necessari veure les causes que han generat tot això, fer responsable al sistema històric i també actual que ha contaminat el medi ambient que ens envolta. Hi ha hagut una progressiva destrucció del medi ambient per satisfer la demanda de creixement econòmic, de manera generalitzada a tot el planeta.
És vital, doncs, que ataquem aquest model econòmic capitalista que posa en primera línia els beneficis econòmics de les grans corporacions, abans de la cura del planeta i els éssers vius.
Veient en la situació en què es troba la Terra, creiem que és urgent i vital treballar en diferents línies paral·leles: per una banda, en la conscienciació per la conservació del medi ambient, la gestió responsable de recursos, els hàbits sostenibles i, a més, fomentar i donar a conèixer alternatives al sistema econòmic i de consum actual.
Els éssers humans vivim en un espai i un temps concret (ara i aquí!) i des d’Esplais Catalans entenem que al formar part d’aquest medi que ens envolta, tenim una responsabilitat global envers el nostre entorn i l’obligació d’assegurar-ne una continuïtat i sostenibilitat que perduri al llarg del temps.
Tenint en compte com funciona la societat en què vivim això passa, inevitablement, per una transformació totaldel sistema econòmic i polític i per tant, de la manera de consumir, d’alimentar-nos, de relacionar-nos, de gestionar els residus, etc.
Aquesta transformació del sistema ha de tenir en compte els diversos aspectes. D’una banda el decreixement, entenent que el creixement constant i imparable no és sostenible ni necessari pel benestar social i ambiental. D’altra banda hem d’apostar per una economia social, solidària, circular i feminista, amb una gestió democràtica i participativa que estigui orientada a les necessitats de les persones i que sigui capaç de gestionar els recursos amb un compromís amb la societat i el seu entorn.
Paral·lelament, també és necessari un canvi en la manera d’entendre la persona respecte a l’entorn i com ens relacionem amb aquest. Percebem la natura com quelcom alienat de nosaltres. La societat antropocèntrica occidental considera l’ésser humà únic, especial i singular, i per tant, amb unsprivilegis i poders respecte a la resta d’éssers vius i de l’entorn. Cal canviar aquesta concepció per una mirada més holística, respectuosa i verda, alhora que renunciem a aquests privilegis que creiem que tenim com a éssers humans occidentals.
Moltes vegades, el dia a dia de les nostres entitats ens fa oblidar que la transformació social de la qual en fem tanta bandera no només té en compte l’activitat que fem, sinó que també ha de tenir en compte amb qui la fem i com. No podem transformar el món i la societat, si no tenim un món per viure. I massa sovint, descuidem aquest aspecte en la nostra tasca educativa.
Metodologia: Com el treballem als esplais i a Esplac?
Esplac treballem per la cura del medi ambient seguint diferents estratègies.
En primer lloc, mantenim l’estabilitat d’un grup de treball, la Comissió Reduint Petjada, que vetlla per la perspectiva verda de l’associació, organitzant activitats, fent seguiment dels esplais, fomentant la formació continuada i establint accions transversals a l’estructura d’Esplac. També s’encarrega de desenvolupar posicionaments de l’associació per la reivindicació, visibilització i denúncia de les problemàtiques ambientals.
Esplac hem apostat per fer un canvi en el model de consum i de gestió de recursos de l’associació, a través de l’aprovació d’unaCarta de Gestió Responsable de Recursos que ens compromet a complir amb uns criteris de consum coherents amb la voluntat de preservació del medi ambient, orientats a minimitzar l’impacte d’emissions de CO2, minimitzar la compra de material i envasos d’un sol ús, fer compres de productes ecològics, promoure l’economia social i solidària, etc.
També apostem per la formació de les monitores i monitors, preparant cada any unes Jornades Ambientalson es fa un treball de conscienciació a través de la creació de sinergies i la col·laboració amb altres entitats que treballen en línies afins.
Per últim, generem recursos pedagògics per facilitar l’educació ambiental a l’esplai.
Als esplais d’Esplac es desenvolupa intervenció directa amb infants i joves en l’àmbit de l’educació ambiental per tal de sensibilitzar, promoure hàbits de consum responsable i desenvolupar l’esperit crític i la consciència política necessaris per generar canvis en matèria mediambiental.
Als esplais, doncs, s’hi fan activitats des de ben petits/es per treballar aquesta perspectiva, tot adaptant els jocs i dinàmiques a les edats amb què es fa l’activitat. A mesura que els infants es van fent grans, van aprofundint més en el tema. Una experiència destacable és l’organització de campaments amb criteris de sostenibilitat, una oportunitat per apropar als infants a la natura, relacionar-nos-hi des del respecte, conèixer i experimentar hàbits saludables i sostenibles i gaudir d’activitats en el que es minimitza el consum.
A l’esplai també es destinen esforços a proposar alternatives de consum i veure què podem fer nosaltres en l’àmbit personal i a escala social, per tal de posar el nostre gra de sorra en la millora de la crisi mediambiental.
Us heu preguntat quin model de consum dueu a terme a l’esplai?
Coneixeu la Carta de Gestió Responsable de Recursos que els esplais van aprovar a l’assemblea d’Esplac? Apliqueu la Carta de Gestió Responsable de Recursos al vostre esplai?
Com treballeu la protecció del medi ambient als vostres esplais amb infants, joves, famílies, i l’equip de monis?
Quines bones pràctiques dueu a terme i voleu compartir?
Coneixeu la campanya Fridays For Future? Creieu que va en la mateixa línia que la que defensem des d’Esplac?
No estem soles davant l’emergència climàtica. Com podem crear sinergies amb altres entitats que tinguin la mateixa perspectiva que nosaltres? Com podem crear més incidència?
El temps se’ns menja, què creieu que és prioritari?