Esplais Catalans entenem que per aconseguir que les persones participants (monitores i monitors, infants i famílies) dels esplais siguin representatives de la realitat que els envolta hem d’incloure-les en la dinàmica dels esplais i de l’associació.
Esplac entenem la inclusió com el procés pel qual tota persona és acceptada i respectada dins d’un grup, independentment de les seves peculiaritats. Aquest principi implica el dret a la diferència, a la diversitat (no tendir a l’homogeneïtat) i a la no estigmatització de les persones. Defensem la diversitat com a font d’enriquiments i d’aprenentatge (Mirall de Realitats d’Esplac, 2017). Per nosaltres la inclusió és la suma de persones a un conjunt, evitant qualsevol mena de discriminació. Es tracta d’un procés dinàmic i multifactorial que vol promoure la participació real de totes les persones a l’esplai.
Per poder incloure a totes les persones en els nostres projectes, Esplac creiem que hem de treballar en dues línies:
D’una banda, és imprescindible que tots els esplais gaudeixin d’una estructura organitzativa inclusiva per totes les persones que en vulguin formar part, i això implica complir l’Article 16 del Decret de Lleure sobre Accessibilitat, que obliga a “garantir progressivament les condicions d’accessibilitat suficients en la comunicació perquè les persones amb discapacitat física, sensorial o intel·lectual puguin comprendre-les, gaudir-ne i participar-hi”.
D’altra banda, cal potenciar el treball en xarxa amb entitats del nostre entorn amb les que compartim ideari per tal d’acostar l’esplai a altres realitats, enfortir les nostres entitats i adoptar una visió més global de la realitat.
Entenem que les desigualtats socials i l’exclusió de determinats col·lectius perpetuen estructures de poder davant de les quals ens hem de posicionar i denunciar. Treballar en xarxa ens permet conèixer i donar suport a lluites de col·lectius que sovint no formen part de l’esplai.
Hem volgut treballar de manera específica sobre aquestes diversitats i és per això que les hem dividit en quatre grans grups:
- Diversitat cultural: tenint en compte els diversos orígens culturals i creences culturals que existeixen, però, sempre sent conscients que una persona no és representativa de cap cultura, sinó que cadascú té la seva pròpia interpretació d’aquesta. Esplac som una associació laica i, com a tal, defensem la llibertat de consciència i culte.
- Diversitat funcional: entenent que totes les persones tenen capacitats diverses (ja siguin intel·lectuals, físiques…) i que cal que el nostre entorn estigui adaptat a totes elles sense posar barreres a la participació.
- Diversitat socioeconòmica: vivim en una societat plena de desigualtats intrínseques al sistema socioeconòmic en el que estem immersos. Cal centrar esforços a millorar la igualtat d’oportunitats per totes les persones.
- Diversitat sexual o de gènere: reconeixent la diversitat d’identitats i orientacions sexuals i de gènere.