Inclusió

Justificació del tema: Per què el treballem?

Desplega

A partir d’una enquesta feta per la Fundació Ferrer i Guàrdia l’any 2010, es va poder observar que la realitat dels esplais s’assembla molt poc a la de l’entorn que els envolta. Les monitores i monitors, famílies i participants dels esplais d’Esplac són, en general, persones nascudes a Catalunya i amb estudis universitaris. L’enquesta realitzada, de nou als esplais, el 2018 pel Grup de Treball d’Inclusió i Diversitats sobre aquesta temàtica ens ha confirmat que les persones participants segueixen tenint les mateixes característiques gairebé 10 anys després. A més, tampoc es treballa en xarxa amb altres entitats que puguin aportar una altra mirada a la realitat que ens envolta ni s’apliquen estratègies clares d’inclusió de la diversitat als esplais.

Considerem que vivim en una societat que exclou col·lectius minoritzats com les persones racialitzades o persones amb capacitats diverses. Des d’Esplac no volem que els esplais es converteixin en un altre espai excloent per aquests col·lectius i lluitem perquè hi puguin accedir totes aquelles persones que vulguin formar-ne part. És per això que cal canviar la realitat dels esplais i apropar-los a totes aquestes persones. 

Si l’esplai ha de ser bressol de transformació social, l’hem de fer amb totes.

Definició: Com l’entenem?

Metodologia: Com el treballem als esplais i a Esplac?

Recursos: pel vostre ús!

Preguntes: per a la reflexió i el debat

  • Els esplais han d’intentar que les seves participants siguin el màxim diverses possible?
  • Les diversitats a l’esplai dificulten la tasca que fem amb els infants? 
  • Una persona amb diversitat funcional pot ser monitora d’un esplai? Hi ha condicionants?
  • Quines barreres troben els col·lectius que no participen en els esplais per venir? Quines accions o mecanismes podem establir perquè tothom pugui participar?
  • Per ser inclusives hem de celebrar i respectar les festes religioses de tots els infants?

Deixa un comentari

Introdueix el teu correu electrònic de l'Era si formes part d'Esplac per publicar el teu comentari!